Artikel gepubliceerd over lichamelijk pijn meten

In het tijdschrift Pain Research & Management hebben wij een artikel gepubliceerd over lichamelijk pijn meten. Lees hier de samenvatting van dit artikel in het Nederlands.


 

Er is een artikel gepubliceerd van de onderzoeker Helen Korving en haar collega's van Bartiméus, Vrije Universiteit Amsterdam en Technische Universiteit Eindhoven. Het artikel is hier te vinden. Het artikel is door iedereen te bekijken.
 
Omdat het artikel in het Engels is geschreven, staat hieronder een Nederlandse samenvatting:
 
Wat hebben we gedaan: We hebben 540 artikelen gelezen die gingen over lichamelijk pijn meten. De artikelen waren geschreven sinds 1972 tot aan 2019. We hebben bij elk artikel gekeken bij wie er pijn werd gemeten en hoe. Dat hebben we samengevat in een grafiek.
 
Waarom: Mensen die niet (goed) kunnen zeggen of ze pijn hebben of niet, kunnen hierdoor onnodig pijn lijden en te weinig of te laat medicijnen krijgen. Tot nu toe weten we nog niet wat de beste manier is om bij hen pijn te meten. We willen dat de manier om pijn te meten betrouwbaar is, maar we willen ook dat de persoon waarbij we pijn meten geen last heeft van de meting. Daarom hebben we gekeken naar de kwetsbaarheid van de personen en ook naar hoe vervelend (ingrijpend) de pijnmeting is.
 
Wat blijkt: Pijn kan op veel verschillende manieren lichamelijk worden gemeten. In dit onderzoek zijn deze verschillende manieren geanalyseerd. Sommige manieren zijn betrouwbaarder dan andere manieren en sommige manieren zijn meer of minder ingrijpend. Als we pijn lichamelijk willen meten bij mensen die niet (goed) kunnen communiceren, dan willen we natuurlijk een manier die betrouwbaar is en niet ingrijpend. Omdat mensen die niet (goed) kunnen communiceren niet zoveel worden betrokken bij onderzoek, kwam uit dit artikel niet een pasklaar antwoord voor deze doelgroep.
 
Het is dus heel belangrijk dat we doorgaan met onderzoek naar het meten van pijn bij mensen die niet kunnen aangeven of ze pijn hebben of niet.
 
Wat is het vervolg: Helen Korving gaat nu verder met het ontwikkelen van de app om pijn te meten bij deze mensen.